Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024

Logo Open Monumentendag

Wie wint de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024?

Voor het derde opeenvolgende jaar wordt in september de Erfgoed Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Het verduurzamen van monumenten is echt anders en complexer dan het verduurzamen van nieuwere woningen. We willen monumenteigenaren ook dit jaar inspireren en laten zien wat er wél kan. Er zijn genoeg mooie voorbeelden. Een verduurzaamd monument kan bijvoorbeeld een toonbeeld zijn vanwege de gebruikte technieken, maar ook vanwege een voorbeeldige samenwerking tussen eigenaar, gemeente, architect en aannemer. Het belangrijkste is dat het monument een inspiratie is voor andere monumenteigenaren en erfgoedprofessionals.

Een particulier en een zakelijk project, gekozen door een vakjury en erfgoedprofessionals, maken kans op de prijs elk in hun eigen categorie. Bekijk de inspirerende deelnemers en stem op je favoriet!

In samenwerking met

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) speelt vooral een rol bij rijksmonumenten. Ze wijzen namens de minister van OCW rijksmonumenten aan, verlenen subsidie voor restauratie en onderhoud, houden het rijksmonumentenregister bij en adviseren gemeenten bij ingrijpende wijzigingen van rijksmonumenten. Verduurzaming van monumentaal erfgoed is essentieel voor de instandhouding op langere termijn. Om die reden heeft de RCE het initiatief genomen voor het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten (2023-2025).

Nationaal Restauratiefonds
Springlevende monumenten! Daar gaan we voor, samen met jou. Elk monument vertelt een verhaal en geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Monumenten maken onze omgeving levendig, spannend en extra aantrekkelijk.

Daarom wil het Restauratiefonds deze bijzondere gebouwen behouden. Want een monument moet worden beleefd en het verhaal moet worden doorverteld. Zo blijven monumenten springlevend! Daar maken wij ons elke dag weer sterk voor.

Nieuws